pátek 7. prosince 2012

DIY Adventní kalendář

Po dlouhém a marném pátrání v obchodech jsem se rozhodla letos vytvořit Maddie vlastní Adventní kalendář, ve kterém může najít své oblíbené cukrovinky, které jí zpříjemní čekání na "Otce Vánoc" :)

Potřeby:
  • velkou kartonovou desku (cca metr na metr)
  • různobarevné látky s vánočními motivy
  • plsť v barvách Vánoc
  • jehlu + niť/ šicí stroj
  • motouz
  • vatu
  • kolíčky
  • sešívačku
  • spoustu trpělivosti

Postup:
Asi nejnáročnější část celého projektu spočívá ve vytvoření všech 24 (v mém případě 23) pytlíčků.
Pokud máte k dispozici šicí stroj, ušetříte si tím spoustu času a námahy, pokud ne, začněte s prací s dostatečným předstihem, ať nedoděláváte kalendář na poslední chvíli jako já. :)

Je dobré si hned na začátku rozvrhnout, kolik pytlíčků budete dělat určité barvy a jak budou pytlíčky na kalendáři rozmístěné. Od toho se pak i odvíjí barva čísel, které jednoduše obkreslíte podle šablony z kartonu, vystřihnete a pomocí pár stehů na pytlíčky našijete.

  • Pytlíčky:
Průměrné rozměry jednoho pytlíčku jsou v mém případě 20x10 cm, ale snažila jsem se je úmyslně dělat různě velké (širší, podlouhlejší..).
Jako první si ušijete na každém konci (tom užším) tunýlek, kterým pak v závěru provlečete provázek na zavěšení. Dále si na rozdělaný pytlíček můžete našít číslo, protože do hotového pytlíčku už se vám bude špatně dostávat s jehlou.


Pak už jen stačí sešít z rubu strany pytlíčku, udělat do tunýlku dírky po obou stranách, protáhnout (pomocí háčku na pletení např.) provázek a pytlíček máte hotový.


  • Podklad:
Ustřihněte si zvolenou látku na podklad o trošku větší než máte karton. 
Pokud budete chtít na podklad něco našít (jako já stromeček), doporučuji rozvrhnout si nejdříve pečlivě, jak chcete aby celý kalendář nakonec vypadal a vyzkoušet, jestli se vám tam vejdou všechny pytlíčky.Pak už můžete vystříhnout z plsti požadovaný tvar a našít ho na podkladovou látku. Já jsem svůj stromek ještě vycpala vatou, aby vypadal víc plasticky. Pak už jen látku pomocí sešívačky zezadu připevněte po okrajích ke kartonové desce a stejným způsobem uděláte i "šňůry" na zavěšení pytlíčků.

Kolíčky už jsem přímo koupila ve zlaté barvě, ale můžete je jednoduše přestříkat zlatým sprejem, který seženete v papírnictví.



čtvrtek 25. října 2012

záložky Angry birds

Návod na výrobu originálních Angry birds záložek do knížky pro všechny nadšence této hry, mezi které patří i moje Maddie :)

Potřeby:

  • barevné papíry
  • nůžky + lepidlo

postup:
Vystřihněte si z papíru čtverec o velikosti cca 15 cm (polovina délky strany = délka strany hotové záložky) a přeložte ho tak, že vám vzniknou 4 menší čtverečky.


1 z čtverečků pak ještě přehněte napůl a celý čtverec poskládejte tak, že budete mít přehnutý čtvereček navrch.





Všechny spodní vrstvy slepte k sobě a dozdobte záložku (dodělejte oči, zobák...).


Tortilla

Chuť Španělska už pronikla i k nám do kuchyně, tak přidávám náš oblíbený (tj.jednoduchý + rychlý + chutný ;) recept na Tortillu.


Ingredience (na 1 omeletu):

  • 2 střední brambory
  • 3 vejce
  • půlka cibule
  • sůl, pepř, olej na smažení






Postup:
Oloupejte si brambory, nakrájejte je na tenké plátky a osolte.
Rozehřejte si na pánvi olej a vložte plátky brambor, které necháte restovat na velkém plameni do té doby, než budou zlatavé (cca 10- 15 min). Pozn.: Rozhodně nešetřete olejem- zbytek se pak dát slít a znovu použít, ale je třeba mít na pánvi dostatek oleje, aby se vám brambory nepřipálili!
Chvilku po bramborách nasypte na pánev také na drobno nakrájenou cibuli a za občasného míchání nechte zesklovatět, ale ne úplně zhnědnout.
Pak brambory s cibulí sundejte z ohně a sceďte do nějaké nádobky přebytečný olej.
Mezitím si v misce rozkvedlejte vejce a ochuťte solí a pepřem. Přidejte brambory s cibulí a směs zamíchejte.
 Znovu si rozehřejte plotýnku (tentokrát už ne tolik, já to dávám tak na půlku), dejte na pánev trochu zbylého oleje a nalijte připravenou směs na omeletu.
Přikryjte pánev pokličkou a nechte pracovat do doby, než vám vajíčka ztuhnou natolik, že bude možné omeletu obrátit (radím překlopit pomocí talíře, aby se vám nerozpadla) a dodělat dozlatova i na druhé straně.

Banana bread


Kdo nikdy v Anglii neochutnal Banana bread, jakoby tam ani nebyl- tenhle výborný zákusek je na "ostrově" velmi oblíbený a navíc snadný na upečení!


Ingredience:

  • 175g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • půl lžičky jedlé sody
  • půl lžičky soli
  • 125g másla
  • 150g cukru
  • 2 velká vejce
  • 4 mlé, hodně zralé banány (o váze cca 300g bez šlupky)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100g čokolády na vaření/ 100g rozinek namočených v rumu, 60g nasekaných vlašských ořechů (jak, kdo má rád- u nás se uchytila čokoláda :)


Postup:
Předehřejte si troubu na 170°C.
V jedné misce smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl a nechte stranou, zatímco si do druhé (větší) mísy dejte cukr a rozpuštěné máslo. Zamíchejte a nechte cukr trošku rozpustit v másle. Pak přidejte vejce, rozmačkané banány (opravdu by měly být hodně zralé- s téměř celou slupkou hnědou a hezky měkké) a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte na drobno nasekané kousky čokolády a směs s moukou z druhé misky.
Nalijte těsto do hluboké formy a dejte péct na hodinu a čtvrt.

Z vlastní zkušenosti radím zkontrolovat důkladně (třeba špejlí), jestli je chléb dobře upečený, protože můj první banana bread skončil v koši právě kvůli tomu, že i po hodině a čtvrt v troubě byl uvnitř pořád napůl syrový. Takže jsem nakonec u dalšího prodloužila dobu pečení na hodinu a 25 minut...
Dobrou chuť!

čtvrtek 18. října 2012

DIY růžičky na textil

Pokud vás už vaše staré džíny/ mikina/ batoh nudí, nemusí to být hned signál k tomu je vyhodit do koše a začít shánět nové hadry. Zde je návod, jak vaše "okoukané" oblečení nenásilně a vkusně ozdobit...


Potřebujete:

  • ubrousek s požadovaným motivem (v mém případě bodují na plné čáře růžičky ;)
  • nůžky
  • speciální lepidlo na textil (aby se vám v pračce nevymylo) + plochý štětec
  • žehličku 


Postup:
Vystřihněte si obrázek a odloupněte všechny přebytečné vrstvy ubrousku- budete potřebovat jen tu svrchní.
Naneste vrstvičku lepidla na textil a přiložte opatrně ubrousek.
Ještě opatrněji pak přetřete obrázek lepidlem (v nejlepším případě neroztírejte lepidlo moc po okolí- občas zanechá tmavší odstín látky) a nechte pořádně zaschnout.
Pak přetočte látku rubem navrch a obrázek zažehlete (zhruba 5 min).



Ze zkušenosti vím, že po nějaké době (po několikátém praní) se začne ubrousek trošku odlepovat. Pak stačí je postup zopakovat. ;)

Tipy, co dělat s dětmi


Když jsem se rozhodovala, jestli vyjet jako au-pair nebo ne, moje největší dilema bylo, jestli zvládnu zkrotit děti a zabavit je. Nikdy předtím jsem totiž neměla moc příležitost trávit s dětmi tolik času.


Naštěstí se ukázalo, že to není vůbec nic těžkého- děti nad 11 let tu většinou chodí do internátní školy, takže doma jsou jen o víkendech (kdy mám volno) a ty menší mají zas obvykle spoustu odpoledních aktivit ve škole, takže na hraní doma pak už bohužel moc času nezbývá...

Nicméně, když nějaký volný čas na hraní máte, je dobré být připravená a mít po ruce vždy nějakou činnost, protože děti, jak je známo, jsou pořád akční a nerady se nudí.

Činnosti, které baví Maddie (8let):

  • koukání na televizi (x stupeň rozvíjení jejích dovedností= 0)
  • vyrábění šperků z korálků a fima - dejte malé princezně do ruky provázek/ drátek a pár lesklých korálků a máte o zábavu postaráno min na 2 hodiny ;)
  • na prodavače - když už máte šperky hotové, můžete je zkusit prodat! Nechte dítě ať si zahraje na opravdového prodavače/odborníka, který vám nejlépe poradí, jak zkombinovat šperky s oblečením atd.
  • malování - zkuste oživit její obrazy tím, že je ozdobíte např: mušličkami, korálky, kamínky apod. Nebo třeba rovnou malovat na oblázky... možností je nespočet, hlavně pak nezapomeňte každé dílko řádně ocenit a vystavit někde na čestném místě! ;)
  • truth or dare - oblíbená hra na pravdu nebo úkol (vhodné jen pokud vám nevadí pobíhat po zahradě a přitom vydávat prapodivné zvuky a různě sebou klátit..:D)
  • hra na vizážistky - není žádnou novinkou, že malé holky baví vytvářet druhým na obličeji oční stíny velikosti monoklu a tváře, za které by se nemusela stydět ani Marfuša :D ale věřím, že po pár pokusech budu opravdu "beautiful"..:) a nezapomeňte na oplátku udělat make-up zas jí!
  • cvičený delfín - pokud máte k dispozici bazén, asi nejzábavnější hra je na trenéra (vy) a cvičeného delfína (dítě). Postupně do vody házejte různé předměty a nechte svého cvičeného delfína, ať vám je přinese- v různém pořadí/ poslepu/ co nejrychleji/ + dotknout se stěny apod. a vždy svého delfínka na konci odměňte čerstvou rybou ;)
  • říkanky a jazykolamy - to je asi jediné čtení, co Maddie opravdu baví- knížky Dr. Seusse


jestli máte nějaké vlastní osvědčené aktivity, prosím pište do komentářů, ráda pro Maddie připravím zas něco nového :)

čtvrtek 11. října 2012

Co obnáší práce au-pair


Pro ilustraci a pro ty z vás, které snad třeba uvažují o tom, že by na chvilku vyjeli za účelem "získání nových zkušeností a zlepšení své znalosti angličtiny" do Anglie dělat au- pair uvádím svůj běžný pracovní den- aneb práce au-pair bez iluzí...


Pondělí ráno: vstávám v 6:40, hodím do sebe jedno kafe a jogurt a na sebe tepláky (pozn. autora: tento postup není povinný- můžete si samozřejmě snídat, co se vám zachce :D) a v 7 už jsem ready do práce, nastoupená před dveřmi.

Jako první nandám psům jejich očipované obojky a vypustím tu divokou zvěř na zahradu a pak chvátám nahoru vzbudit Maddie. V patře se obvykle ještě celá rozespalá hnedka po ránu majznu o nízká futra- to nám ten týden hezky začíná. :P
Maddie je naštěstí většinou taky ještě rozespalá, takže při převlékání a česání neklade žádný větší odpor (pokud teda na zahradě nevidí zajíce- to pak obvykle přijde -minimálně na dalších 10 minut- veškerá moje snaha z ní udělat člověka vniveč).
Když nakonec shledám své dílo úspěšným, chvátám dolů do kuchyně nachystat snídani (cereálie s mlékem a džus), nakrmit psy, utřít nádobí a sbalit Maddie věci do školy.
Ráno mívá obvykle 2 verze: 
ta lepší (ta je naštěstí mnohem častěji)- stačí mi říct jí jen 2-3, aby si šla vyčistit zuby a obula se


ta horší: Maddie dostane záchvat vzteku, že prostě do školy nepůjde, zamkne se na záchodě (a pak jí to nejde odemknout :D) a já s Alex (máma) jí pak asi další čtvrt hodinu přemlouváme, aby laskavě nedělala hlouposti a šla (ale žádné násilí na dětech prosím vás!).

Poté, co Alex s Maddie odjedou (většinou kolem 8) se můžu dát do úklidu- každý den mám na rozvrhu 2-3 místnosti, které musím stihnout do 11 a pak odpoledne další jednu- jo, fakt je ten barák tak velký. 
Vyndám si ze skříně svou přepravku nacpanou spoustou speciálních, dezinfekčních, 100% bakterií-zabijáckých chemických roztoků (nepomíchat, jinak vám to udělá na špatném povrchu fleky! :P) a jde se na to.
Úklid zahrnuje: setřít všude prach- představte si v každé místnosti spoustu stolečků a poliček, na kterých jsou rozestavěné všelijaké absolutně zbytečné sarapetičky, z nichž každou vezmete, očistíte, posunete, očistíte to pod ní... něco jako taková ta hra s posuvnými kostičkami- až na to, že tohle vás baví asi tak týden, pak to začne být pěkně otravné...
Dále vydrhnout záchod, vanu, umyvadlo (každý z 5-ti členné rodiny má svou koupelnu), vyměnit a vyprat ručníky a předložky a povléct postele (bacha na správné postavení všech 5 polštářů a 3 dek!), vysát a vytřít.
ještě vynést koše, vyházet prošlé potraviny z ledničky a špinavé prádlo do pračky a adios zas ve 4 odpoledne.

Jelikož má Maddie spoustu kroužků, vrací se většinou ze školy až tak po 6, kdy už musí být večeře na stole (žádná složitá jídla naštěstí- většinou to stačí vrazit včas do trouby a uvařit k tomu trochu brokolice).
Po večeři má ještě pudding (=zákusek) s tím, že jí musím hlídat jídlo- je holka trošku oplácaná.
Když dojí, sklídím ze stolu a pomůžu jí s úkoly (teda spíš to vypadá, že já udělám úkoly) a pak se jí různými triky snažím nalákat do koupelny... ani se nedivím, že se vzpírá- vždyť se sakra celý den nezastavila! Docela děsivý, jak má ten den ve svým věku organizovaný a nikde čas na hraní, blbnutí...
Po koupeli (ano- v 9 letech se ještě nekoupe sama) jí vyfénuji vlasy a v půl 8 padla. 

Někdy však zůstáváme v baráku déle nebo přijdeme o víkendu večer, když máme babysitting, ale to je popravdě ta nejzábavnější část na téhle práci. :)



Jinak, co tak pozoruji kolem sebe, tak jsme měli (s přítelem, který dělá zahradníka) docela štěstí na rodinu- berou nás skoro jako členy vlastní rodiny, jsou moc milí a ochotní, máme k dispozici auto, vlastní cottage + 40 liber týdně na jídlo...

My jsme se navíc k tomu ještě rozhodli studovat na místní college angličtinu zakončenou ESOL zkouškou- dá se to v pohodě zvládnout a certifikát se vám bude hodit. ;)

au-pair v UK, aneb věci, které vás mohou v Anglii překvapit..


Když pominu známé anglické úchylky jako jízda na druhé straně vozovky, míle, libry, čaj s mlékem a cukrem (mimochodem poté, co jsem zjistila co je to za hořkej hnus ten jejich čaj a když se mi vytvořil nějakej nechutnej tmavej povlak neznámého původu po celém povrchu hrnečku, tak už asi chápu, proč ho tak připravují..:P), stejně jsem byla překvapená, jak moc se mé očekávání nakonec lišilo od reality.




Mezi ty příjemné změny patří bezesporu ochota a zdvořilost angličanů a to i v obchodech, na silnici- pořád samé: I'm sorry, thank you... Dost nás dostalo, když jsme narazili na uzavírku silnice a všechna auta byla posílaná zpět a ti řidiči se zastavovali, aby upozornili ty přijíždějící, že to nemá smysl čekat v koloně, že je to uzavřené, ať to otočí a jedou jinudy. Jednoduché, ušetří to ostatním spoustu času, a přesto to většina českých řidičů neudělá. :P

Co se týká cen, tak jídlo tu mají dražší ( na druhou stranu mi ale přijde kvalitnější- až na ten fakt, že je to všechno hrozně neslaný), ale třeba oblečení a elektronika se tu dá pořídit za dobrou cenu

Další fajn zjištění je, že nám tu za víc jak 2 týdny přšelo asi jen 2x (člověk si musí umět vybrat nejsušší oblast Anglie ;)) a nějak moc sněhu se tu prý asi taky nedočkáme- tenká vrstva sněhu se tu rovná kalamitě, kdy lidé nejezdí ani do práce ani do školy. :D

Věci, které mi naopak přijdou dost divný jsou:

  • - ze zákona se tu nesmí stopovat (wtf?!)
  • ze všech bankovek a mincí na vás kouká královna (teda na bankovákch zezadu najdete i jinčí obličeje..)
  • čajovnu s vodnicí byste tu hledali jen těžko- vztahuje se na ně, stejně jako na hospody, zákaz kouření :P
  • na kruháčích tu platí stejná pravidla jako na normálních křižovatkách (tj. přednost zprava) a popravdě nám to dávalo ze začátku pěkně nažrat! + tu mají trošku problém se značením směrů- nejenže často chybí (i na křižovatkách), ale navíc u toho třeba ani nenapíšou, jak je to daleko, nebo prostě vede doleva cesta na Felsted a doprava je značka: other routes (ostatní trasy), takže vám většinou vědět, kam potřebujete zdaleka nestačí :D
  • v obchodech tu mají jen 2 druhy mouky: self-raising a plain- která je asi která?? ještě jsem nenašla odvahu to risknout a něco z toho vyvářet :D další věci které nemá smysl v Tescu hledat: Eidam cihlu (je to tu jen samý cheddar), kakao, sojové maso, chleba
  • všichni tu mají u domů kontajnery na tříděný odpad (aji jídla), ale přijde mi to tak trošku zmatený- všechno na vytřídění jde dohromady a z toho nějaké plasty se třídí, jiné zas ne... zatím v tom marně hledám systém. :P
  • všechna umyvadla tu mají oddělené kohoutky na studenou a teplou vodu- to jim jako ještě nedošlo, že by si někdo třeba mohl chtít umýt ruce teplou vodou?! jinak voda celkově je tu hodně tvrdá, takže na všem zůstvají bílé fleky + si jí musíte na pití filtrovat (teda pokud nejste zrovna fanošky horké novinky: coly bez cukru i bez kofeinu- zajímalo by mě, co z ní tedy nakonec zbylo. :P)
  • a na závěr útěcha pro ty, kdo marně zápasí s anglickými slovíčky: dokonce i učitelky tu mají občas problémy se spellingem- holt když si vymyslí, že budou slova jinak číst a jinak psát, tak se to pak taky musí naučit :D

Květináč na bazalku

Znáte ten pocit, když koukáte na plastový květináč z Tesca, že je třeba s ním něco provést? Ne? :D No tak já ho mívám dost často a konečně mi to nedalo a pustila jsem se do díla...

Ne, že by mi výsledek přišel nějak uchvacující, ale třeba tak alespoň někoho motivuji ozdobit si nějak nádoby kolem sebe, ať je na ně hezčí pohled. ;)


Potřeby:
  • lepidlo (tekuté, např. Herkules)
  • květináč/ jakoukoli nádobu
  • látková dekorativní plsť
  • barevný papír
  • bavlnka/perlovka + jehla na vyšívaní 

Postup:
Naměřte si a vystřihněte proužek barevného papíru podle velikosti nádoby- měl by být trošku do oblouku, aby vám po obtočení pasoval.
Tužkou si lehce předkreslete, co byste na květináči chtěli mít.
Vyšijte si bavlnkou opatrně požadovaný vzor (řetízkovým stehem- viz. článek pošívané botky).




Pak si květináč dozdobte různými motivy z plstě/ barevého papíru apod.



Jacket potatoes


Recept na jednoduché, chutné jídlo, které jsem se naučila krátce po příjezdu do Anglie


Náročnost: very easy
Doba přípravy: 5 minut + hodina a čtvrt pečení
Porcí: tolik, kolik máte velkých brambor ;)

Ingredience: 

  • velká brambora
  • tvrdý sýr -čedar nebo eidam, ale prakticky si tam můžete dát jakýkoli podle chuti :)
  • máslo
  • sůl
  • fazolky v omáčce nebo cokoli co vás napadne, že by k tomu mohlo být dobré 
Postup:
Umyté brambory dejte péct i se šlupkou do trouby rozehřáté na 200°C (horkovzdušná trouba 180°C) na cca hodinku a čtvrt, pak na talíři rozkrojte a naplňte máslem (nebojte se toho- čím víc tím líp ;), strouhaným sýrem, osolte a servírujte nic netušící oběti :D

Frittata


Snadný, chutný recept, který jsem objevila v magazínu o vaření Delicious.


Doba přípravy: 25 min
Porcí: píšou 2, ale přítel jí většinou zdlábne celou ;)

Ingredience:

  • 25g másla
  • 2 rajčata
  • 4 vejce
  • 75g čedaru (nebo eidamu)
  • sůl, pepř
  • popř: čerstvá petrželka, 200g žampionů
Postup:
Rozpusťte na pánvi máslo, orestujte na něm na měsíčky nakrájená rajčata s plátky žampionů- cca po dobu 3-4 minut.
Mezitím si smíchejte 4 rozšlehaná vejce s nastrouhaným sýrem a petrželkou, přidejte rajčata a žampiony, zamíchejte, dochuťte a vylijte na pánev. Přikryjte pokličkou a nechte cca 10 min pracovat, dokud nebudou vejce ztuhlá...

potato gratin


Nelekněte se názvu- jde o klasické zapečené brambory, další výborné bezmasé jídlo, které jsem se zde v Anglii naučila...


Doba přípravy: 15 minut + hodina a čtvrt zápékání
Porcí: 4-5

Ingredience:

  • 900g brambor
  • 200g parmezánu (funguje i s čedarem nebo eidamem ;)
  • 500 ml sladké smetanny
  • máslo
  • sůl, pepř
Postup:
Omyjte brambory, oloupejte a nakrájejte je na tenké plátky (tip: třeba na struhadle) a nastrouhejte si nahrubo sýr.
Rozehřejte si troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160°C), vymažte zapékací misku máslem a vyložte dno misky plátky brambor. Posolte, opepřete a posypte trochou sýra. Takhle pokračujte vrstvu po vrstvě až naplníte misku/ dojdou vám suroviny. Poslední by měl být sýr, na který nalijte rovnoměrně smetanu a dejte péct do trouby na hodinu a čtvrt- dokud nejsou brambory měkké a povrch zlatavě hnědý a křupavý.

crépes plněné míchanými vejci a sýrem


Toto jídlo je výborné jako nedělní "brunch"- když se člověk rozespalý a hladový vyhrabe z postele v půl 11 a nechce se mu čekat na oběd ;)


porcí: 6
doba přípravy: do 10 minut

ingredience:


crépes:
120g hladké mouky
3 vejce
1 a půl hrnečku mléka (klasického 250 ml)
špetka soli

náplň do 1 palačinky:
2 vejce
plátek sýra (eidam/gouda)
sůl, pepř
(nasekané lístky petrželky)

postup:
Smíchejte ingredience na výrobu crépes a nechte směs chvilku odpočinout v chládku.
Rozehřejte si máslo na pánvičce a nalijte na ní trochu připravené směsi. Když je palačinka z jedné strany zlatavá, obraťte ji a nalijte na ní rozkvedlaná vejce, plátek sýra a dochuťte solí a pepřem.
Až se vám palačinka dopeče i z druhé strany (vejce by měla být už také hotová- ale ne úplně suchá), přehněte jí napůl, přendejte na talíř a můžete pokračovat s další...:)

Vyšívané botky

Návod jak udělat z obyčejných bílých "platfusek" originální ozdobu vašeho botníku ;)


Potřebujete:
  • obyčejné bílé/ jednobarevné plátěné boty
  • bavlnky/perlovky na pošití
  • korálky, látkové růžičky/ cokoli, co byste na svých botách rádi měli (např. knoflíky apod.)
  • jehlu, nůžky
  • trpělivost :P
Postup:
Nejdříve si na botu lehce tužkou nakreslete vzor, jaký byste tam chtěli mít. 


Pak si ustřihněte kousek bavlnky (cca 3x delší než je délka vzoru), udělejte na konci uzlík a začněte vyšívat- mám ozkoušeno, že asi nejlíp vypadá řetízkový steh, kdy se vždy vracíte a propichujete zespoda už vzniklý steh, akorát že já nepoužívám dvojitou nit- mě přijde ta bavlnka dost tlustá sama o sobě...



pro ty, kdo tento steh neznají, doporučuji mrknout se na tuto stránku, kde je docela přehledně popsaný: http://barbie.unas.cz/vysivani_retizkovy_steh.html


ze spoda by mělo vaše dílo vypadat asi takto...





...
pak už jen stačí našít na boty různé prvky dle vaší fantazie a máte hotovo! :)