čtvrtek 11. října 2012

Co obnáší práce au-pair


Pro ilustraci a pro ty z vás, které snad třeba uvažují o tom, že by na chvilku vyjeli za účelem "získání nových zkušeností a zlepšení své znalosti angličtiny" do Anglie dělat au- pair uvádím svůj běžný pracovní den- aneb práce au-pair bez iluzí...


Pondělí ráno: vstávám v 6:40, hodím do sebe jedno kafe a jogurt a na sebe tepláky (pozn. autora: tento postup není povinný- můžete si samozřejmě snídat, co se vám zachce :D) a v 7 už jsem ready do práce, nastoupená před dveřmi.

Jako první nandám psům jejich očipované obojky a vypustím tu divokou zvěř na zahradu a pak chvátám nahoru vzbudit Maddie. V patře se obvykle ještě celá rozespalá hnedka po ránu majznu o nízká futra- to nám ten týden hezky začíná. :P
Maddie je naštěstí většinou taky ještě rozespalá, takže při převlékání a česání neklade žádný větší odpor (pokud teda na zahradě nevidí zajíce- to pak obvykle přijde -minimálně na dalších 10 minut- veškerá moje snaha z ní udělat člověka vniveč).
Když nakonec shledám své dílo úspěšným, chvátám dolů do kuchyně nachystat snídani (cereálie s mlékem a džus), nakrmit psy, utřít nádobí a sbalit Maddie věci do školy.
Ráno mívá obvykle 2 verze: 
ta lepší (ta je naštěstí mnohem častěji)- stačí mi říct jí jen 2-3, aby si šla vyčistit zuby a obula se


ta horší: Maddie dostane záchvat vzteku, že prostě do školy nepůjde, zamkne se na záchodě (a pak jí to nejde odemknout :D) a já s Alex (máma) jí pak asi další čtvrt hodinu přemlouváme, aby laskavě nedělala hlouposti a šla (ale žádné násilí na dětech prosím vás!).

Poté, co Alex s Maddie odjedou (většinou kolem 8) se můžu dát do úklidu- každý den mám na rozvrhu 2-3 místnosti, které musím stihnout do 11 a pak odpoledne další jednu- jo, fakt je ten barák tak velký. 
Vyndám si ze skříně svou přepravku nacpanou spoustou speciálních, dezinfekčních, 100% bakterií-zabijáckých chemických roztoků (nepomíchat, jinak vám to udělá na špatném povrchu fleky! :P) a jde se na to.
Úklid zahrnuje: setřít všude prach- představte si v každé místnosti spoustu stolečků a poliček, na kterých jsou rozestavěné všelijaké absolutně zbytečné sarapetičky, z nichž každou vezmete, očistíte, posunete, očistíte to pod ní... něco jako taková ta hra s posuvnými kostičkami- až na to, že tohle vás baví asi tak týden, pak to začne být pěkně otravné...
Dále vydrhnout záchod, vanu, umyvadlo (každý z 5-ti členné rodiny má svou koupelnu), vyměnit a vyprat ručníky a předložky a povléct postele (bacha na správné postavení všech 5 polštářů a 3 dek!), vysát a vytřít.
ještě vynést koše, vyházet prošlé potraviny z ledničky a špinavé prádlo do pračky a adios zas ve 4 odpoledne.

Jelikož má Maddie spoustu kroužků, vrací se většinou ze školy až tak po 6, kdy už musí být večeře na stole (žádná složitá jídla naštěstí- většinou to stačí vrazit včas do trouby a uvařit k tomu trochu brokolice).
Po večeři má ještě pudding (=zákusek) s tím, že jí musím hlídat jídlo- je holka trošku oplácaná.
Když dojí, sklídím ze stolu a pomůžu jí s úkoly (teda spíš to vypadá, že já udělám úkoly) a pak se jí různými triky snažím nalákat do koupelny... ani se nedivím, že se vzpírá- vždyť se sakra celý den nezastavila! Docela děsivý, jak má ten den ve svým věku organizovaný a nikde čas na hraní, blbnutí...
Po koupeli (ano- v 9 letech se ještě nekoupe sama) jí vyfénuji vlasy a v půl 8 padla. 

Někdy však zůstáváme v baráku déle nebo přijdeme o víkendu večer, když máme babysitting, ale to je popravdě ta nejzábavnější část na téhle práci. :)



Jinak, co tak pozoruji kolem sebe, tak jsme měli (s přítelem, který dělá zahradníka) docela štěstí na rodinu- berou nás skoro jako členy vlastní rodiny, jsou moc milí a ochotní, máme k dispozici auto, vlastní cottage + 40 liber týdně na jídlo...

My jsme se navíc k tomu ještě rozhodli studovat na místní college angličtinu zakončenou ESOL zkouškou- dá se to v pohodě zvládnout a certifikát se vám bude hodit. ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat