čtvrtek 11. října 2012

potato gratin


Nelekněte se názvu- jde o klasické zapečené brambory, další výborné bezmasé jídlo, které jsem se zde v Anglii naučila...


Doba přípravy: 15 minut + hodina a čtvrt zápékání
Porcí: 4-5

Ingredience:

  • 900g brambor
  • 200g parmezánu (funguje i s čedarem nebo eidamem ;)
  • 500 ml sladké smetanny
  • máslo
  • sůl, pepř
Postup:
Omyjte brambory, oloupejte a nakrájejte je na tenké plátky (tip: třeba na struhadle) a nastrouhejte si nahrubo sýr.
Rozehřejte si troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160°C), vymažte zapékací misku máslem a vyložte dno misky plátky brambor. Posolte, opepřete a posypte trochou sýra. Takhle pokračujte vrstvu po vrstvě až naplníte misku/ dojdou vám suroviny. Poslední by měl být sýr, na který nalijte rovnoměrně smetanu a dejte péct do trouby na hodinu a čtvrt- dokud nejsou brambory měkké a povrch zlatavě hnědý a křupavý.

Žádné komentáře:

Okomentovat