neděle 3. února 2013

pizza

Pro inspiraci, co chutného na pizzu, přidávám naše 2 nejoblíbenější kombinace...

Ingredience (na 2 pizzy):

těsto: 
  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1 lžíce olivového oleje a soli
  • 1 kostka droždí/ 1 pytlík sušeného droždí
  • 2,5 dl vlažné vody
  • špetka cukru (když vám jako mně těsto ne a ne nakynout)
podklad:
  • rajčatový protlak
  • oregano
  • olivový olej
  • sůl
verze č.1: rajčata + žampiony + olivy

verze č.2: cibule + česnek + papriky (zelená, žlutá, červená nebo kapie- ty jsou snad ještě lepší) + olivy


Jak na to:
Ve větší míse smíchejte ingredience na těsto (vodu přilívejte pomalu až na konec) a hněťte vzniklé těsto po dobu cca 10 min. Poté ho přendejte do moukou vysypané nádoby, přikryjte utěrkou a nechte v teple odpočívat zhruba tři čtvrtě hodiny.

Mezitím si můžete připravit, čím pizzu ozdobíte- rajčata, žampiony, olivy, česnek, papriky- vše na kolečka a na plátky, jen cibulku krájím na drobno.
Také máte čas umíchat si "pesto", kterým těsto potřete. Přesné množství jednotlivých složek směsi vám, bohužel, nepovím- míchám to vždycky tak nějak od oka, aby mi ve výsledku vznikla kaše konzistence tak akorát na potírání. ;)

Když vám vykyne těsto, rozdělte si ho na půl a z každé půlky vyválejte tenoučké kolo (v mém případě spíše oválo-čtverec) s lehce vyvýšenými okraji. Přesuňte váš výtvor opatrně, ale rychle na plech vystlaný pečícím papírem/ potřený olejem, pomažte těsto směsí protlaku, olejem a ozdobte, čím máte rádi a dejte do trouby na 200°C na cca 15 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat