Po dlouhé době jsem měla čas a chuť pustit se do něčeho složitějšího a musím uznat, že výsledek stál jednoznačně za to!
Budete potřebovat:
Na placky (rava dosas)
- 1/2 hrnku krupičky, rýžové mouky a hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky kmínu (celého ne drceného)
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 hrnky vody
Na náplň (masala):
- 680g brambor
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 plechovka (tj. 240g)cizrny
- 1/2 hrnku hrášku (z plechovky/mražený..)
- kousek čerstvého zázvoru (o délce cca 3.81 cm neboli 1 a 1/2 inch ;))
- 1/3 hrnku oleje
- 2 polévkové lžíce kmínu (zas celého)
- 1 polévková lžíce kari
- 1/2 čajové lžičky skořice a kurkumy
- 1 jalapeňo paprička (tu jsem úspěšně nahradila lžičkou chilli koření )
Postup:
Oloupejte si brambory, nakrájejte je na kostičky do hluboké nádoby, zalijte studenou vodou a nechte odpočívat.
Také je dobré si už teď na začátku oloupat cibuli, česnek a zázvor a vše nasekat na drobno, protože pak v průběhu vaření už na to nebude dostatek času.
Na mírném plameni si orestujte kmín cca po dobu 30 sekund/ než zhnědne a nasypte si ho zatím do nějaké misky, bude se vám hodit až později.
Nyní smíchejte zbylé koření (kari, skořici, kurkumu, chilli/papričku nasekanou na drobno) s olejem 1/4 hrnku vody, lžičkou soli a nadrobno nakrájeným česnekem a zázvorem a umixujte z této směsi pyré, které pak nechte v hrnci za občasného míchání povařit (na středním plameni), dokud nezhoustne (tak 1-2 minuty).
Pak přisypte cibuli a vařte dalších cca 8 minut, dokud nebude cibule měkká.
Slijte brambory a přidejte je do cibulové směsi spolu s opraženým kmínem. Vařte směs za občasného (spíše častého) míchání cca 10 minut, než začnou být brambory trošku měkké.
Poté přidejte cizrnu a 1 a 1/2 hrnku vody, zamíchejte pořádně ode dna, abyste seškrábali veškeré napečené kousky, přikryjte pokličkou a nechte dusit po dobu 16-20 minut, dokud nebudou brambory úplně měkké. (Pozn.: Já jsem musela směs nakonec vařit bez pokličky, aby se mi vypařila všechna přebytečná voda a omáčka hezky zhoustla.)
Nakonec ještě přisypte hrášek a vařte dalších 3-5 minut.
Mezitím, co se vám vaří směs s brambory (těch 16-20 minut):
Smíchejte všechny mouky, kmín, sůl a vodu, potřete lehce pánev olejem a dále postupujte jako při výrobě palačinek s tím, že je třeba dbát na to, aby výsledná "palačinka" byla opravdu tenká (když tak doporučuji trošku více vody a hladké mouky) a hezky se propekla, protože moje první pokusy dopadly spíše jako polosyrové lívance.
No a máme tu velké finále- nyní už stačí jen naplnit placku horkou směsí a vychutnat si pravou Indii. :)
Žádné komentáře:
Okomentovat