pondělí 4. února 2013

Rava dosas s bramborovou-cizrnovou masalou

Po dlouhé době jsem měla čas a chuť pustit se do něčeho složitějšího a musím uznat, že výsledek stál jednoznačně za to!

Budete potřebovat:

Na placky (rava dosas)
  • 1/2 hrnku krupičky, rýžové mouky a hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky kmínu (celého ne drceného)
  • 1/2 čajové lžičky soli 
  • 2 hrnky vody
Na náplň (masala):
  • 680g brambor
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka (tj. 240g)cizrny
  • 1/2 hrnku hrášku (z plechovky/mražený..)
  • kousek čerstvého zázvoru (o délce cca 3.81 cm neboli 1 a 1/2 inch ;))
  • 1/3 hrnku oleje
  • 2 polévkové lžíce kmínu (zas celého)
  • 1 polévková lžíce kari
  • 1/2 čajové lžičky skořice a kurkumy
  • 1 jalapeňo paprička (tu jsem úspěšně nahradila lžičkou chilli koření )

Postup:
Oloupejte si brambory, nakrájejte je na kostičky do hluboké nádoby, zalijte studenou vodou a nechte odpočívat.
Také je dobré si už teď na začátku oloupat cibuli, česnek a zázvor a vše nasekat na drobno, protože pak v průběhu vaření už na to nebude dostatek času.

Na mírném plameni si orestujte kmín cca po dobu 30 sekund/ než zhnědne a nasypte si ho zatím do nějaké misky, bude se vám hodit až později.

Nyní smíchejte zbylé koření (kari, skořici, kurkumu, chilli/papričku nasekanou na drobno) s olejem 1/4 hrnku vody, lžičkou soli a nadrobno nakrájeným česnekem a zázvorem a umixujte z této směsi pyré, které pak nechte v hrnci za občasného míchání povařit (na středním plameni), dokud nezhoustne (tak 1-2 minuty).
Pak přisypte cibuli a vařte dalších cca 8 minut, dokud nebude cibule měkká.

Slijte brambory a přidejte je do cibulové směsi spolu s opraženým kmínem. Vařte směs za občasného (spíše častého) míchání cca 10 minut, než začnou být brambory trošku měkké.

Poté přidejte cizrnu a 1 a 1/2 hrnku vody, zamíchejte pořádně ode dna, abyste seškrábali veškeré napečené kousky, přikryjte pokličkou a nechte dusit po dobu 16-20 minut, dokud nebudou brambory úplně měkké. (Pozn.: Já jsem musela směs nakonec vařit bez pokličky, aby se mi vypařila všechna přebytečná voda a omáčka hezky zhoustla.)

Nakonec ještě přisypte hrášek a vařte dalších 3-5 minut.


Mezitím, co se vám vaří směs s brambory (těch 16-20 minut):
Smíchejte všechny mouky, kmín, sůl a vodu, potřete lehce pánev olejem a dále postupujte jako při výrobě palačinek s tím, že je třeba dbát na to, aby výsledná "palačinka" byla opravdu tenká (když tak doporučuji trošku více vody a hladké mouky) a hezky se propekla, protože moje první pokusy dopadly spíše jako polosyrové lívance.

No a máme tu velké finále- nyní už stačí jen naplnit placku horkou směsí a vychutnat si pravou Indii. :)




Žádné komentáře:

Okomentovat